Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ

Állatvilág magazin


Állatvilág magazin - EX-BB Kiadó

NKA-FANK-MTTMKéthavi ismeretterjesztő magazin
Megjelenik a Magyar Természettudományi Múzeum támogatásával
és a Fővárosi Állat- és Növénykert közreműködésével.
A kiadvány megjelenését támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Facebook oldal címe: facebook.com/allatvilagmagazin
A magazin honlapja: allatvilagmagazin.hu

Facebook megosztás Google+ megosztás Twitter megosztás

2018. május-június, V. évfolyam 3. szám


Állatvilág 2018/3

Megjelent a magazin
2018. május-júniusi száma!

Az Állatvilág magazin május-júniusi száma is sok érdekességgel szolgál minden állatbarátnak.

A tartalomból:


Kenya példát mutat!

Vadászok helyezett turisták (Korsós Zoltán és Zachar Zita írása)

Kenya példát mutat!

Kenya hajdan a vadászok paradicsoma volt, napjainkban azonban már csak kamerával céloznak a vadállatokra. A kenyai vadászati tilalomnak még ma is vannak ellenzői, noha eredményei megkérdőjelezhetetlenek. Az ország közel egyharmada védett terület, ám ezek határain kívül sem szabad vadászni. Cikkünk szerzőpárosa az East-Tsavo Nemzeti Park példáján mutatja be, mennyivel jobban megéri turistákat fogadni, mint vadásztatni.


Tavaly felfedezve

Új emlősfajok (Kispál István írása)

Tavaly felfedezve

Ahogy csökken az érintetlen vadon, úgy emelkedik az újonnan felfedezett állatfajoknak a száma. Nehéz elhinni, de még nagytestű emlősök is előkerülnek. 2017 szenzációja volt egy új orangutánfaj felfedezése, illetve tudományos leírása.  Ez az orangután Szumátra szigetének egy eldugott részén él, ezért nem került sokáig a zoológusok látóterébe. Mellette egy másik új főemlősfajjal is gazdagodott a tudomány, Ázsiában egy gibbonfajt fedeztek fel a kutatók. Egy eleddig ismeretlen denevér felfedezése és leírása pedig a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettesének, dr. Csorba Gábornak köszönhető.


Abu markub

A papucscsőrű madár birodalmában (Fuisz Tibor István írása)

Abu markub

A papucscsőrű madár életmódja hatalmas, feltűnő csőre és nagy mérete ellenére a lopakodásról, a zsákmány észrevétlen becserkészéséről szól. Előszeretettel vadászik a mocsarak sekély, oxigénszegény vizében, ahol a halaknak gyakran a felszínre kell jönniük levegőért, hogy az alacsony oldott oxigén mellett életben maradhassanak. Cikkünkben bemutatjuk e ritka és különleges madár rejtett életmódját, védelmét, és írunk a budapesti állatkert hajdani papucscsőrű-sztárjairól is.


A fehérkarmú vércsék védelmében

Spanyol példa (Dudás Miklós és Dr. Gőri Szilvia írása)

A fehérkarmú vércsék védelmében

A fehérkarmú vércse hajdan Magyarországon is fészkelt, de ma már csak ritka kóborlóként kerül madarászaink távcsöve elé. A faj állománya egész Európában megfogyatkozott, ezért is különösen fontos a Spanyolországban működő GREFA (Grupode Rehabilitación de la Fauna Autóctona y su Hábitat) munkája. A GREFA Madrid külvárosában lévő központjával az egyik legrangosabb nonprofit természetvédelmi szervezet. Feladatai között első helyen áll a sérült ragadozó madarak begyűjtése, állatorvosi kezelése, utógondozása, s amennyiben a madár állapota lehetővé teszi, a természetbe való visszajuttatása.